Ngasja ekonomike ka të bëjë me sigurinë në rrugë dhe shpenzimin sa më të vogël në makinën e juaj, duke përfshirë karburantin, vajërat dhe pjesët e tjera shpenzuese.

Këto janë disa nga këshillat që duhet të i ndiqni në mënyrë që të keni sa më pak shpenzime në makinën tuaj.

-Sigurohuni që makina juaj është e mirëmbajtur. Një motor që nuk është i mirëmbajtur mund të shpenzojë deri në 50% karburant më shumë se sa që është e nevojshme.

-Udhëtoni në kohë kur kolonat janë më të shkurtëra. Pritja në kolonat e gjata hargjon shumë karburant.

-Eleminoni udhëtimet shumë të shkurtëra. Ecni apo shkoni me biçikletë nëse keni punë diku afër shtëpisë tuaj.

-Mos mbani peshë të panevojshme. Shikoni vetëm nëse keni ato që duhen gjithsesi.

-Shumica e veturave veprojnë më së miri në shpejtësitë 80-90 km/h. Çdo 5 km/h më tepër mbi këtë shpenzon më shumë karburant se që është e nevojshme.

-Sigurohuni se në çfarë rrugë do të kaloni para se të niseni. Vlerësohet që përmbi 350 mijë tonelata me karburant shpenzohet tek shoferët që humbin rrugën.

-Vozitni qetë. Gazi i papritshëm si dhe frenimi i çastit mund të shpenzojnë përmbi 40% të karburantit, si dhe konsumojnë frenat dhe friksionin duke rritur gjasat e një vizite tek mekaniku.

-Konsideroni të bleni një makinë më të vogël dhe efiçiente.

Recommended Posts