Shikoni se çfarë ndodhë brenda gomës suaj kur ngisni veturën (VIDEO)

Kanali Warped Perception në You Tube ka realizuar një video vërtetë interesante!

Ndoshta të paktën një herë në jetë keni menduar se çfarë ndodhë në gomë gjatë ngasjes së veturës në rrugë?!

Për ta shuar këtë kuriozitet një kanal në You Tube ka realizuar videon me titullin “Çfarë ndodh në gomë gjatë ngasjes në rrugë?”

Video e cila ka marrë shumë vëmendje, mbi 10 milion shikime dhe mbi 8 mijë komente, transmeton AMCK.

Me një kamerë Go Pro brenda gomës “Warped perception” ka dhënë të gjitha përgjigjjet që ju duhen.

Ju ftojmë të ndiqni videon dhe t’i shihni pamjet;

Kontrolloni gjendjen e pikave kufitare në kohë reale

Kontrolloni gjendjen e pikave kufitare në kohë reale

Ministria e Punëve të Brendshme, në web faqen zyrtare të insitutcionit, bën të mundur që online t’i njoftojë qytetarët se sa mund të presin nëse vendosin që të kalojnë në ndonjërën prej pikave kufitare të Kosovës.

Në këtë mënyrë, çdo qytetar i interesuar do të jetë i informuar për çdo PKK para nisjes së udhëtimit.

Këto informata, në formë tabelore, janë në dispozicion në web faqen zyrtare të MPB-së, në linkun:

https://mpb.rks-gov.net/?fbclid=IwAR074VGptf_4nY-7sa-LWiczjIzQHKzrSlGLBujW9ehACOt1vWoLcOXW3WI

Kostot që duhet t’i keni parasysh kur blini një veturë të re!

Kostot që duhet t’i  keni parasysh  kur blini një veturë të re!

Çmimet e DerivatevePërveç se duhet të keni parasysh se sa kohë  kaloni në rruge duhet të përkujdeseni edhe për mënyrën e vozitjes. Vozitni qetë, gazi i papritur dhe frenimi i çastit mund të shpenzojnë përmbi 40% të karburantit, si dhe konsumojnë frenat dhe friksionin duke rritur gjasat e një vizite tek mekaniku.

Mirëmbajtja-
Kostoja e mirëmbajtjes varet nga tipi, viti i prodhimit të veturës dhe kontrollet që i bëni. Sigurohuni që makina juaj është e mirëmbajtur. Një motor që nuk është i mirëmbajtur mund të shpenzojë deri në 50% karburant më shumë se sa që është e nevojshme.

Sigurimi Vjetor-
Vendosni se cila ofertë i përshtatet nevojave tuaja dhe sigurohuni të informoheni se cilat dëme i mbulon në rast aksidenti.

Riparimet –
Para se të blini veturën sigurohuni që pjesët e veturës të jenë në gjendje të mirë, dhe që riparimi i tyre të mund të mbulohet me  shpenzime sa më të vogla.

*Vërejtje-  Kontrollet e shpeshta tek serviserët janë mënyra më e mire e parandalimit të shpenzimeve të panevojshme të cilat shpeshherë përfundojnë me dëme të mëdha dhe rrjedhin si pasojë e neglizhencës.

Bllokimi i kanalit të Suezit mund të shkaktojë probleme globale: Ja çfarë duhet të dini

Bllokimi i kanalit të Suezit mund të shkaktojë probleme globale: Ja çfarë duhet të dini

Ekspertët e transportit detar besojnë se mund të duhen ditë ose edhe javë për të liruar anijen 224,000 ton që ka mbetur në kanalin e Suezit, duke bllokuar një nga rrugët ujore më të ngarkuara në botë që nga e marta.

Ever Given, një anije kontejnerësh e cila arrinë gjatësin gati sa të Empire State Building, u përplas më 23 mars pasi u godit nga erërat të forta dhe një stuhi rëre që shkaktoi shikueshmëri të ulët dhe lundrim të dobët, thane nga Suez Canal Authority (SCA) në një deklaratë.

Autoritetet u përpoqën të ri-drejtonin anijen të enjten në mëngjes por nuk ishin të suksesshëm.

Ndërkohë, të paktën 160 anije që mbartin karburant dhe ngarkesa të tjera të rëndësishme po presin të kalojnë përmes rrugës së bllokuar ujore, sipas një piloti të vjetër të kanalit në SCA.

Zhvendosja e anijes mund të zgjasë “ditë me javë, në varësi të asaj që hasim”, sipas Peter Berdowski, CEO i Boskalis, kompania motër e të cilit SMIT salvage po punon tani për të liruar anijen.

Berdowski i tha TV Hollandez të Mërkurën se kompania e tij kishte vendosur që ishte e pamundur të zhbllokohej anija me ngarkesën e saj aktuale në bord. “Anija me peshën që ka tani është e pamundur të tërhiqet,” tha ai. “Ju mund ta harroni atë”.

Hapi i parë do të ishte heqja e karburantit dhe ujit të çakëllit nga anija, shtoi ai, dhe përpjekja për ta lëvizur atë me baticë. Nëse kjo nuk funksionon, stafi do të duhet të heqë kontejnerët dhe të përpiqet të gërmojë ose të heqë brigjet e rërës në të cilën ndodhet tani anija, tha Berdowski.

Çfarë do të thotë kjo për tregtinë globale?

Vonesat e transportit mund të ndikojnë në gjithçka, nga rrobat dhe këpucët që keni porositur në internet te pajisjet e palestrës, elektronika, ushqimi dhe furnizimet e energjisë – që do të thotë se çmimet e derivateve mund të rriten gjithashtu.

“Bllokimi i kontejnerëve të Kanalit Suez mund të tronditë zinxhirët e furnizimit global, duke i ngritur çmimet për shkak të kërkesës e cila rritet vazhdimisht,” thanë analistët në JPMorgan në një shënim kërkimi të Enjten.

Kanali I Suezit i krijuar nga njeriu, 120 milje i gjatë, është një pikë kyçe tranziti që lidh Lindjen me Perëndimin. Dhe 20,000 anijet që kalojnë nëpër të çdo vit transportojnë gjithçka, nga nafta, gazi deri te pjesët e makinës dhe mallrat e konsumit.

SISTEMI I MENAXHIMIT TË SIGURISË NË RRUGË

SISTEMI I MENAXHIMIT TË SIGURISË NË RRUGË;

Evolucioni i fundit i sistemit të menaxhimit të sigurisë rrugore i cili rekomandohet të përdoret nga Banka Botërore dhe OECD është paraqitur më poshtë.

Siguria prodhohet ashtu si mallrat dhe shërbimet e tjera dhe procesi i prodhimit shihet si një sistem menaxhimi me tre nivele: funksionet institucionale të menaxhimit që prodhojnë ndërhyrje, të cilat nga ana tjetër prodhojnë rezultate.

Ky model i sistemit të menaxhimit të sigurisë rrugore rrjedh nga korniza gjithëpërfshirëse e përcaktimit të synimeve të Zelandës së Re 2010 e cila lidhi rezultatet e dëshiruara me ndërhyrjet dhe rregullimet përkatëse të zbatimit institucional (Autoriteti i Sigurisë së Transportit Tokësor, 2000, 2001) 2 i cili nënvizoi kornizën e tij të menaxhimit të rezultateve dhe u përpunua më tej nga Projekti i Lulediellit (Koornstra et al., 2002) 3 i cili vendosi rregullimet institucionale të zbatimit në kontekstin më të gjerë të “strukturës dhe kulturës” së vendit.

Udhëzimi i parë i Bankës Botërore në lidhje me zbatimin e rekomandimeve të Raportit Botëror (Bliss, 2004) 4 përdori kornizën për të prezantuar prototip mjetet e rishikimit të kapacitetit të menaxhimit të sigurisë. Ky udhëzues i azhurnuar përsos këto mjete dhe përcakton më tej manifestimin organizativ të “strukturës dhe kulturës” së Projektit të Lulediellit në drejtim të shtatë funksioneve të menaxhimit institucional.

Burimi: Autoriteti i Sigurisë së Transportit Tokësor, 2000 [40] dhe Bliss & Breen, 2008 [5]

Funksionet e menaxhimit institucional: Shtatë funksionet e identifikuara të menaxhimit institucional janë themeli mbi të cilin janë ndërtuar sistemet e menaxhimit të sigurisë rrugore. Ato janë thelbësore për prodhimin e ndërhyrjeve të cilat, nga ana tjetër, arrijnë rezultate të sigurisë rrugore dhe për këtë arsye ato duhet të marrin përparësinë më të lartë në planifikimin e sigurisë rrugore dhe iniciativat e politikave. Funksionet e menaxhimit institucional kanë të bëjnë me të gjitha qeverinë, shoqërinë civile dhe subjektet e biznesit që prodhojnë ndërhyrje dhe përfundimisht rezultate [5].

Ndërhyrjet: Në përgjithësi, këto përfshijnë strategji dhe programe gjithëpërfshirëse të sistemit për të adresuar objektivat e sigurisë. Ndërhyrjet përfshijnë planifikimin, projektimin dhe funksionimin e rrjetit rrugor, hyrjen dhe daljen e automjeteve, dhe përdoruesit në rrjetin rrugor, dhe shërimin dhe rehabilitimin e viktimave të aksidentit. Ata kërkojnë të menaxhojnë ekspozimin ndaj rrezikut të përplasjeve, të parandalojnë përplasjet dhe të zvogëlojnë ashpërsinë e dëmtimit të aksidentit dhe pasojat e dëmtimit të aksidentit. Ato përmbajnë dizajne, standarde dhe rregulla sigurie dhe gjithashtu një kombinim të veprimtarisë për të siguruar pajtueshmëri me këto të tilla si informacioni, publiciteti, zbatimi dhe stimulimi [5] [6].

Rezultatet: Në praktikat e mira, sistemet e menaxhimit rezultatet e sigurisë rrugore shprehen në formën e qëllimeve afatgjata dhe objektivave të përkohshëm sasiorë. Synimet specifikojnë performancën e dëshiruar të sigurisë të miratuar nga qeveritë në të gjitha nivelet, palët e interesit dhe komuniteti. Për të qenë të besueshëm, objektivat e përkohshëm duhet të jenë të arritshëm me ndërhyrje me kosto efektive. Synimet zakonisht përcaktohen në lidhje me rezultatet përfundimtare. Ato gjithashtu mund të përfshijnë rezultate të ndërmjetme në përputhje me arritjet e tyre dhe masat e prodhimit institucional të kërkuara për të arritur rezultatet e ndërmjetme [5] [6].Sistemi i menaxhimit të sigurisë rrugore ka një numër karakteristikash të përgjithshme që lejojnë zbatimin e tij universal për të gjitha vendet, pavarësisht nga statusi i zhvillimit të tyre ose performanca e sigurisë rrugore.

Karakteristikat e përgjithshme të sistemit të menaxhimit të sigurisë rrugore [5]

Ai vendos një theks në prodhimin e sigurisë rrugore dhe pranon që siguria prodhohet ashtu si mallrat dhe shërbimet e tjera. Procesi i prodhimit shihet si një sistem menaxhimi me tre nivele: funksionet institucionale të menaxhimit të cilat prodhojnë ndërhyrje, të cilat nga ana tjetër prodhojnë rezultate. Pjesa më e madhe e diskutimeve të përditshme mbi sigurinë rrugore kanë të bëjnë vetëm me ndërhyrjet dhe përdorimi i sistemit të menaxhimit hap diskutimin për çështjet e rëndësishme dhe shpesh të neglizhuara të pronësisë institucionale dhe përgjegjësisë për rezultatet.

Ishte neutrale ndaj strukturave dhe kulturave të vendit të cilat do të formojnë mënyrën e funksionimit të institucioneve dhe qëllimet që duhen vendosur dhe arritur. Çdo vend mund të përdorë këtë kornizë dhe t’i përshtatë iniciativat e tyre të sigurisë rrugore.

Ajo akomodon zhvillimin evolucionar. Kjo ilustrohet nga fokusi në zhvillim i rezultateve që kanë qenë të dukshme në vendet me të ardhura të larta, deri në shprehjen e saj përfundimtare në qasjen e Sistemit të Sigurt. Në çdo periudhë të veçantë të zhvillimit, sistemi mund të përdoret për të rishikuar kapacitetin e menaxhimit të sigurisë rrugore dhe për të përgatitur strategji dhe programe përkatëse.

Ai zbatohet për çdo sistem të caktuar të përdorimit të tokës / transportit dhe merr siç është dhënë ekspozimi aktual dhe i parashikuar i rrezikut që rrjedh nga ai sistem. Sidoqoftë, ai gjithashtu mund të menaxhojë shkëmbimet e përdorimit të tokës / transportit duke i konsideruar këto si opsione në fokusin e dëshiruar në rezultate dhe duke i adresuar ato me ndërhyrje në lidhje me planifikimin, projektimin, funksionimin dhe përdorimin e rrjetit rrugor dhe hyrjen dhe daljen e automjeteve dhe përdoruesit e rrugës në këtë rrjet.

Ai merr si kornizë referimi rrjetin rrugor dhe lokalizon vdekjet dhe lëndimet që mund të shmangen. Tri kategoritë e gjera të ndërhyrjes përcaktohen në terma të rrjetit rrugor dhe kanë dimensione të forta hapësinore. Kjo e dallon sistemin nga kornizat e mëparshme që theksonin rrugë më të sigurta, automjete më të sigurta dhe njerëz më të sigurt, pa i lokalizuar ata posaçërisht në kontekstet e rrjetit ku ndodhin vdekje dhe dëmtime serioze.

Konsiderimi i të gjithë elementëve të sistemit të menaxhimit të sigurisë rrugore dhe lidhjet midis tyre bëhen kritike për çdo vend që kërkon të identifikojë dhe përmirësojë nivelet e tij aktuale të performancës [5] [52].

                                                                                                               burimi: https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/rsm/the_road_safety_management_system/the_road_safety_management_syste

                                menaxhimi teknologjik i rrugëve/googleimages