Nga 1 Maji hyn në fuqi rregullorja e re për etiketat e gomave të BE-së

Nga 1 Maji hyn në fuqi rregullorja e re për etiketat e gomave të BE-së

Në muajin maj, do të vijnë edhe etiketat e reja të BE-së, të cilat do ta bëjnë më të lehtë krahasimin e gomave.

Europa do të jetë rajoni i parë në botë për të futur përdorimin e etiketës ngjitëse të akullit për gomat. Përveç kësaj, do të zbatohet simboli i borës dhe një kod QR, i cili do të lejojë një bazë të dhënash të madhe europiane.

Ndryshimi do të hyjë në fuqi më 1 maj dhe qëllimi i etiketave të reja është të ndihmojë klientët të krahasojnë goma të ndryshme dhe t’i drejtojë drejt zgjedhjeve më të sigurta dhe më miqësore me mjedisin.

Etiketat e gomave do të rinovohen në të gjithë Bashkimin Europian. Etiketat e reja do të jenë të detyrueshme në gomat e prodhuara pas prillit 2021 dhe gradualisht do të fillojnë të shfaqen për shitje. Gomat jo të mbingarkuara gjatë gjithë sezonit, verës dhe dimrit të shitura brenda BE-së morën etiketat e tyre të para në BE në 2012. Deri më tani, kërkesa për etiketë është aplikuar në veturat e pasagjerëve, SUV dhe gomat e furgonave ku informacioni i nevojshëm përfshinte rezistencën e rrotullimit, mbajtjen e lagësht dhe zhurma e jashtme e rrotullimit.

Tani etiketat po ndryshojnë dhe informacioni duhet të përfshijë gjithashtu kontroll në dëborë dhe akull, plus klasifikimet e mëparshme janë rinovuar dhe një kod QR do të shtohet në etiketë.

Gomat e kamionëve dhe autobusëve do të kenë gjithashtu etiketa. Sistemi i ri i etiketimit mund të drejtojë zgjedhjen e gomave për aktivitete tregtare, pasi kërkesat do të shtrihen në goma për kamionë dhe autobusë, ndërsa deri më tani etiketat janë përdorur vetëm në materialet e marketingut. Sidoqoftë, këto goma nuk do të kenë simbolin e akullit.