A keni menduar ndonjëherë se çfarë kuptimi kanë simbolet të cilat janë të shënjuara në goma apo në etiketa të gomave?

Kjo guidë ju vjen në ndihmë për të zbuluar misteret pas disa prej etiketimeve dhe kodeve të shtypura mbi to.

Etiketat

Të gjitha gomat e reja të shitura në Bashkimin Evropian pas Nëntorit të 2012-ës vijnë me një etiketë standarde.

Ajo shërben për të klasifikuar goma sipas tre kategorive: konsumit të karburantit, fërkimit në lagështirë dhe zhurmës që prodhojnë.

Vlerësimi fillon nga A gjelbër (rezultati më i mirë) tek G e kuqe (rezultati më i dobët). Zhurma e prodhuar matet në decibel (dB).

Vetë etiketa është e ngjashme me ato të elektroshtëpiakeve. Kjo bëhet me qëllim që drejtuesit e makinave të kenë më shumë informacion kur blejnë goma të reja.

Konsumi i karburantit

Kjo etiketë tregon fërkimin e gomave gjatë rrotullimit duke matur sasinë e energjisë që humbet. Kjo sasi energjie e konsumuar varet nga konsumi i veshjes së gomave dhe thërrmimi i tyre.

Gomat që kanë fërkim më të ulët gjatë rrotullimit konsumojnë më pak karburant dhe si rezultat vlerësimi është më i lartë.

Fërkimi në lagështirë

Vlerësimi i fërkimit të gomës në lagështirë matet për nga distanca që i duhet makinës për tu ndalur në mot me shi.

Në të vërtetë distanca e ndalimi varet nga disa faktorë por kryesori është fërkimi i gomave me asfaltin në lagështirë dhe presioni i tyre.

Prodhuesit e gomave të makinave përpiqen të gjejnë të mesmen e artë mes konsumit të ulët të karburantit dhe fërkimit të duhur në rrugë.

Zhurmat

Zhurma e jashtme e prodhuar nga gomat matet në decibel (dB) dhe është një indikator i prezantuar së fundi në mënyrë që shoferët të shmangin ndotjen akustike.

Me këtë synohet të ulen zhurmat në rrugë. Indikatori vizual është në formë valësh nga më e ulëta tek më e larta. Me goma që prodhojnë pak zhurmë, jo vetëm ata që janë rreth jush të ndihen falenderues por edhe ju makinës suaj.

Kuptimi i numrave

Çdo gomë ka shkronja dhe numra të shtypura të cilat japin informacionin e duhur rreth gomës që keni nevojë në makinën tuaj.

Ato përcaktojnë gjerësinë, lartësinë, diametrin, profilin, peshën maksimale dhe shpejtësinë maksimale. Ja një shembull si mëposhtë:

Dhe ja çfarë secili prej numrave dhe shkronjave tregojnë:

193 – Gjerësia e gomës në milimetra

60 – Lartësia e gomës

R – Ndërtimi rrezor

15 – Diametri i disqeve në inç

94 – Pesha maksimale që mund të mbajë goma

W – Shpejtësia maksimale që mund të përballojë goma

Këto të dhëna përdoren për të përcaktuar edhe presionin ideal të gomës.

Shpejtësia maksimale sipas shkronjave

Shkronja që korrespondon me shpejtësinë maksimale të gomës është e fundit mes numrave dhe gërmave të shtypura mbi të. Ajo tregon shpejtësinë maksimale që mund të përballojnë. Ja një tabelë:

ShkronjaShpejtësia në KM/h
N140
P150
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
V240
Z240+
W270
Y300

Pesha maksimale

Siç sugjeron edhe titulli i këtij paragrafi, ky indikator tregon peshën maksimale që një gomë mund të mbajë.

Një gomë me një indeks peshe prej 91 mund të mbajë deri në 615 kilogram. Shumëzoje për katër dhe pesha që mund të ngarkoni në makinën tuaj është 2,460 kilogram.

Mbipesha mund të kompromentojë sigurinë por edhe konsumin e karburantit.

Ja indikatorët e peshës:

INDEKSI I PESHËSPESHA NË KG
62265
63272
64280
65290
66300
67307
68315
69325
70335
71345
72355
73365
74375
75387
76400
77412
78425
79437
80450
81462
82475
83487
INDEKSI I PESHËSPESHA NË KG
84500
85515
86530
87545
88560
89580
90600
91615
92630
93650
94670
95690
96710
97730
98750
99775
100800
101825
102850
103875
104900
105925
INDEKSI I PESHËSPESHA NË KG
106950
107975
1081000
1091030
1101060
1111090
1121120
1131150
1141180
1151215
1161250
1171285
1181320
1191360
1201400
1211450
1221500
1231550
1241600
1251650
1261700

Recommended Posts